Kurumsal İtibarın İşveren Markasına Etkisi
22.07.2024
Kurumsal itibar, bir şirketin pazara sunduğu tüm ürün ve hizmetler kapsamında tüketiciye yaşattığı deneyimin, tüketiciye ulaşana kadarki süreçte ise paydaşları üzerinde yarattığı etkinin dış dünyaya nasıl yansıdığıdır.
Dış dünya derken neyi mi kastediyoruz? Seni tabii. Sen herhangi bir marka için her zaman potansiyel bir tüketici olduğun kadar, aynı zamanda bu markanın ürünlerinin dağıtımını, satışını, pazarlamasını, belki reklamını yapan birilerinin bir tanıdığı, arkadaşı, eşi, yakını olabilirsin.
Yürüdüğün yollarda bu markanın reklamlarını görebilir, izlediğin dizilerin arasında reklam filmlerine denk gelebilirsin, bolca vakit geçirdiğimiz sosyal medyada belki bu markanın bir içeriği ile karşılaşabilirsin.
Gördüklerimizi, duyduklarımızı gerek sosyal medya gerek sosyal ortamlarda kolayca paylaşıp tükettiğimiz, bilginin bu kadar kolay birinden başkasına ulaştığı bu zamanda her birimiz markalar için bu yüzden önemli bir konumdayız.
İşte bu noktada şunu rahatça söyleyebiliriz ki şirketler için nasıl ki kurumsal itibar tüketici tarafında önemli bir yere sahipse; işveren markası da mevcut çalışanları ve potansiyel adaylar üzerinde bir o kadar etkilidir.
Nasıl mı?
İş görüşmesinden çıkar çıkmaz en yakınlarınızı arar ve görüşme deneyiminizin detaylarını paylaşırız. Arkadaşlarımızla buluşur, iş yerinde yaşadığımız sorunları ya da sizi mutlu eden durumları paylaşırız. Çalıştığımız şirketlerin şartlarını karşılaştırır, üzerine yorumlar yaparız. İşimizi değiştirir, yeni iş yerimizde tanıştığımız insanlara eski iş yerimizdeki şartları, bize sunulan imkanları, belki gerçekleştirdiğimiz projeleri belki “hayır” cevabı aldığımız fikirlerimizi anlatırız. Tüm bu bilgilerin paylaşımı karşı taraf üzerinde o şirketle ilgili belirli fikirler, yorumlar, yargılara neden olur.
Sevgili işverenler, yazının buradan sonrası sizler için geliyor; bir yerlerde adınız geçiyor, peki ama nasıl?
Şirket Kültürü
İnandığınız değerler ve bu değerleri içeride ve dışarıda uygulama biçiminiz kurum kültürünüzün temellerini oluşturur. Kendi değerleri şirket değerleriniz ile eşleşen paydaşlar ve çalışanlar bunlardan övünerek bahsederken bu değerlere ters düşecek her tutum ve davranışlar, hakkınızda konuşulacakları olumsuz anlamda etkileyecektir.
Şuradan başlayabilirsiniz; değerleri süslü tasarımlarla duvarlara asmaktan öteye götürmek, çalışanlarınızın içselleştirmesini ve bunları davranışlarıyla göstermesi için neler yapıyorsunuz? Sonuçta itibar dediğimiz biraz da dışarıya karşı nasıl bir duruş sergilediğimiz değil midir?
Yönetim Kadrosu
Yetenekler ve çalışanlar için yönetim kadrosunu kurumsal kimliği dışında görebilecekleri en ilgi çekici alan sosyal medya platformları.
Dikkat, araştırılıyorsunuz!
İşe alım süreçlerinde adayların birçoğunun mülakatı gerçekleştirecek İK yetkilisini, yönetim kadrosunu, şirketin diğer çalışanlarını ve şirketin kendi sayfasını sosyal medya mecralarında araştırdığı ve bu yöntemler içerideki kültüre dair ipuçları topladığı biliniyor.
Özellikle yönetim kadrosunun sosyal medya platformlarında kullandığı dil, görseller, emojiler, yaklaşımlar da işveren markasının dış dünyaya yansıması olarak nitelendirilebilir ki bu mecralarda kurumsal itibar için önemi olumlu ve olumsuz pek çok örnek mevcuttur.
Peki siz bunu yapıyor musunuz? Çevrenizde bunu yapanlar var mı? Hadi şimdi biraz stalk yapalım, bakalım kişilerin sosyal medya hesapları o kişilerle ilgili fikirlerinizi etkileyecek mi?
Sosyal Sorumluluk Bilinci
Şirketinizin sahiplendiği toplumsal konular, katkı sağladığı sosyal sorumluluk projeleri yine çalışanlarınız, paydaşlarınız ve potansiyel adaylarınız tarafından takip ediliyor, değerlendiriliyor ve konuşuluyor olacaktır. Ortak bir amaç uğruna emek veriyor olmak, çalışanlarınızın bağlılığını arttırır, potansiyel adaylar için ise sizi tercih edilir kılar. Dolayısıyla toplumsal açıdan kurumsal itibarınızı etkiler.
Şuradan başlayabilirsiniz; şirketiniz hayvan hakları, kadın hakları, cinsiyet eşitliği, kadın istihdamı gibi konulara nasıl yaklaşıyor? İçeride bunlarla ilgili çalışmalar yapılıyor mu? Yaklaşım nasıl? Neyi, neden savunuyorsunuz? Belki de hiç yapılmıyor mu, peki ama neden?
Çeşitlilik ve Kapsayıcılık
Farklılıklarımızla biriz, birlikteyiz diyebilen şirketler için aday havuzu da bir o kadar genişler. Çalışanlar farklılıklarıyla yargılanmadıkları, sorgulanmadıkları sadece iş sonuçları ile değerlendirildikleri ortamda daha özverili bir biçimde çalışır.
Şuradan başlayabilirsiniz; işe alımlarda adayların mezun olduğu okul, bölüm, yaş, çalıştığı şirketlerin isimler, yönetim kadrosu, medeni durumları, engellilik durumları, saç rengi, saçının şekli, boyu, kilosu sizler için ne kadar önemli ve adayla ilk temasa geçip geçmeme aşamasında ne kadar etkili oluyor?
Buraya kadar okumaya devam ettiyseniz soralım; sizin işveren markanız kurumsal İtibarınızı destekler nitelikte mi? Yoksa daha gidilecek çok mu yol var?